Loodgieter selecteren: geen sinecure

Vochtproblemen in de kelder: symptomen, oorzaken & oplossingen

Heb je last van vocht in de kelder?

Vochtproblemen in de kelder komen in Nederland veel voor. Als je vocht in de kelder hebt, is dat erg vervelend. Door te veel vocht in de kelder krijg je namelijk last van schimmelvorming, komen er lelijke plekken op de muren en kun je uiteindelijk last krijgen van gezondheidsproblemen. Hierbij kun je denken aan allergieën, hoofdpijn, een verergering van reumatische klachten en keelklachten. Daarbij komt het regelmatig voor dat er via een vochtige kelder vocht optrekt naar de ruimte erboven. Dit kan leiden tot vochtplekken op de muren, afbladderende verf en behang dat los gaat laten. In ernstige gevallen komt het ook voor dat laminaat- of parketvloeren kromtrekken. bij dit soort symptomen is het hoog tijd om grondig in te grijpen en de vochtproblemen bij de wortel aan te pakken. Daarbij is het belangrijk om een helder beeld te krijgen waardoor de vochtproblematiek veroorzaakt wordt.

Oorzaken en oplossingen van vochtproblemen in de kelder

Een van de belangrijkste veroorzakers van vochtproblemen in de kelder is condensvocht. Condens ontstaat door wisselende temperaturen en doordat kelders onvoldoende geventileerd zijn. Wanneer de ramen en de muren van de kelder of de ruimte erboven vochtig en nat zijn, is condensvocht zonder meer de oorzaak. Door mechanische ventilatie in de kelder te installeren of de kelder goed door te luchten, kan dit probleem doorgaans goed opgelost worden. Verder is het zaak om ervoor te zorgen dat de temperatuur in de kelder op een (zo) constant (mogelijk) niveau blijft. Een slecht functionerende drainage veroorzaakt ook problemen met vocht in kelders. Door de afvoerleiding te herstellen, kan dit probleem aangepakt worden. Een derde veroorzaker van een natte kelder is een hoog grondwaterpeil. Als de muren van kelder daarbij enigszins poreus en/of niet goed gedicht zijn, kan hierdoor vocht de kelder inkomen. Dit kan gebeuren door optrekkend of doorslaand vocht door de keldermuren heen. Om dit op te lossen wordt vaak een speciale gel - die een vochtafstotende werking heeft - in de gaten en spleten van de keldermuren geïnjecteerd. De gel hard hierna uit en maakt de keldermuren, het plafond of de kelderbodem vochtdicht. Beschadigde muren, plafonds of kelderbodems met scheuren en gaten kunnen ook tot vochtproblemen leiden. Kelderdichting of injectie van gel wordt in dit soort gevallen toegepast om de kelder goed dicht te maken. Schakel hiervoor een specialistisch bedrijf in!

Of heb je met een kim lekkage te maken?

Ten slotte komt het regelmatig voor dat er sprake is van een zogenoemde kim lekkage in de kelder. Van kim lekkages is sprake als de keldervloer en de muren niet goed verbonden zijn. Een specialist past in dit soort gevallen kelderdichting toe door de lekkages te injecteren.  


Delen