Loodgieter selecteren: geen sinecure

Riool ontstoppen – wacht er niet mee!

Een verstopt riool kan erg onverwachts ontstaan en komt natuurlijk nooit goed uit. Een verstopt riool gaat vaak gepaard met stank of bijvoorbeeld klachten zoals het geen gebruik kunnen maken van het toilet of zelfs een overstromende wasbak. Het is in dit soort situaties natuurlijk zeer gewenst zo snel mogelijk de verstopping tegen te houden en te zorgen dat de stroming van het water weer door kan lopen. Hiervoor moeten echter aan aantal dingen gedaan worden.

De verstopping vinden
Een riool ontstoppen begint bij het deel dat vaak als het lastigst ervaren wordt, namelijk het achterhalen van de plek van de verstopping. Waar zit de verstopping precies? Zonder hier achter te komen kan het riool immers niet ontstopt worden. Er zijn een aantal mogelijkheden. De ruimste optie is eigenlijk dat bij alles wat je in huis hebt, zoals de kraan, de douche en de wc, sprake is van een verstopping en dat dit zelfde ook aan de hand is bij de buren. Dit komt vooral voor in flats. In deze situatie is er mogelijk een verstopping in de buizen die naar het hele gebouw lopen. Het kan ook zijn dat bij jou alles verstopt zit en bij de buren niet. In dit geval zal het een buis zijn die enkel jouw woning voorziet. De kleinste verstopping zal zijn als er bij jou thuis 1 ding verstopt is, zoals enkel een wasbak. Dan zit de verstopping in de buis richting de wasbak.

Het riool ontstoppen
Om uiteindelijk dan het riool daadwerkelijk te ontstoppen zijn er diverse mogelijkheden. Vaak werkt een hogedrukreiniger erg goed. Binnen no-time zijn rioleringen met een hogedrukreiniger vaak weer ontstopt. Een andere optie die ook vaak werkt, is het gieten van een drankje zoals cola in het putje. Vaak heeft dit onderweg door de buis een bijtend effect. Een van de meest gebruikte opties is de plopper, die overigens ook erg goed werkt. De stukjes die vast zitten, komen dan los en spoelen vaak weg. Een bijtend stofje kopen in de winkel kan ook erg effectief werken. Vaak dien je na het gieten van de vloeistof een aantal uur het water niet aan te zetten. Indien het zo is dat de verstopping dusdanig diep zit of krachtig is dat deze oplossingen niet werken, kan het handig zijn om een specialist te laten kijken en voor een ontstoppen te zorgen. Wanneer het riool verstopt is, moet het uiteraard zo snel mogelijk verholpen worden. Een verstopt riool te lang laten wachten kan immers zorgen voor extreme stank of overstromingen vak ruimtes indien je er niet op tijd bij bent. Een professional erbij halen, zoals Nijhuis Rioolreiniging Aanleg & Dienstverlening is doorgaans de meest verstandige optie.


Delen