Loodgieter selecteren: geen sinecure

Problemen met een verstopt riool? Tips om het op te lossen!

Thuis te maken krijgen met een wc die niet meer goed doorspoelt doordat een riool verstopt is, leidt vaak tot een hoop viezigheid en stankoverlast. Maar ook rioolproblemen in de badkamer of keuken - denk aan een afvoerputje - dat daardoor niet meer goed werkt, zijn uitermate vervelend en moeten zo snel mogelijk opgelost worden. In veel gevallen betreft het vaak een kleine verstopping, die je zelf kunt weghalen. Hieronder hebben we de beste tips en tricks gezet om zelf je riool te ontstoppen.

Gebruik een wc-ontstopper of een trekveer als het riool verstopt is

Met een rubberen ontstopper of plopper kun je doorgaans een riool dat verstopt is snel weer toegankelijk maken. Ontstoppers hebben een houten of kunststof handvat, waarop een rubberen zuignap zit bevestigd. Door deze op de wc-doorvoer te plaatsen en herhaaldelijk pompende bewegingen te maken, kan een verstopping meestal binnen no time worden verholpen. Door de uitgeoefende druk schiet een prop snel los en kun je het toilet daarna weer normaal gebruiken. Wanneer de verstopping dieper zit, is het de poging waard om een ontstoppingsveer in te zetten. Dit zijn speciale trekveren, die in de afvoerbuis van het toilet gestoken kunnen worden. De veren zijn uiterst flexibel, waardoor je gemakkelijk een bocht kunt maken en een stevig vastzittende prop kunt lostrekken uit de buis. Heb je geen veer in huis om je riool te ontstoppen? Dan kun je ook prima gebruikmaken van een kledinghanger. De ijzeren hanger kun je namelijk goed als haak gebruiken, om proppen mee uit de wc-afvoer te trekken. Deze aanpak wordt ook wel de kleerhanger-methode genoemd.

Het riool ontstoppen met een (chemisch) reinigingsmiddel

Door een sopje te maken van heet water met afwasmiddel kan in veel gevallen het verstopte toilet weer gebruiksklaar gemaakt worden. Maak echter geen gebruik van kokend water, want dan kun je de wc-pot beschadigen. Giet het sopje in de toiletmonding en laat het vervolgens minstens vijf minuten intrekken en inweken. Door het afwasmiddel lossen vetten en viezigheid op en komt de ontstopping los te zitten. Chemische reinigingsmiddelen zijn ook een optie, maar die raden we af. Niet alleen kunnen deze middelen tot huidirritaties en keelklachten leiden, ze zijn ook schadelijk voor het milieu. En verder kunnen krachtige chemische middelen schade toebrengen aan de riolering. En dat is natuurlijk precies wat je niet wilt!

En wat als je de ontstopping niet weg krijgt?

Als de toiletverstopping dieper in de rioolbuis zit of de rioleringsbuizen beschadigd zijn, kun je een verstopping uiteraard niet zelf weghalen. Schakel dan een gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf in om je uit de brand te helpen. Een specialist lost het dan snel voor je op!


Delen