Loodgieter selecteren: geen sinecure

Soorten en methoden rioolontstopping: hoe pakken professionals dit aan?

Rioolproblemen zijn in bepaalde steden, wijken en ook regio's in Nederland de laatste jaren helaas schering en inslag. Vooral als je een wat verouderde woning hebt, is er een gerede kans op verstoppingen, lekkages of vervelende geurvorming. Dit komt omdat in het verleden veel riolen niet goed zijn aangelegd, waardoor er op termijn problemen kunnen ontstaan. Maar ook menselijk handelen, van de woningeigenaars of woninghuurders dus, kan tot rioolproblemen leiden. Zo zijn er nog steeds veel particulieren die vette etensresten door het toilet spoelen of doekjes en soortgelijke materialen via het toilet richting riool spoelen. Dit soort acties leiden geregeld tot verstoppingen in de toilet- of doucheafvoer.
Een snelle en efficiënte rioolontstopping is natuurlijk noodzakelijk als het toilet of een doucheputje verstopt is geraakt. Om het riool ontstopt en weer toegankelijk te krijgen, zijn er diverse methoden en technieken. In dit artikel lees je hoe je het beste kunt handelen als het riool dichtgeslibd is of wanneer er een prop klem is komen te zitten. Ook lees je hieronder in welke situaties het echt nodig is om een professionele ontstoppingsdienst langs te laten komen.

Soorten rioolontstopping die je zelf kunt uitproberen bij een verstopping

Als je thuis of in je bedrijfsgebouw (geregeld) te maken hebt met rioolproblematiek, en zeker met verstoppingen, dan kun je eerst proberen om dit soort problemen zelf op te lossen. De meest klassieke methode, namelijk gebruikmaken van een plopper, leidt vaak al tot een oplossing. Een plopper is een rubber zuignap op een houten staaf, die op de doucheput of de wc-monding geplaatst wordt en waarbij er pompende bewegingen gemaakt moeten worden. Hierdoor komt er druk op het water en raakt een verstopping meestal los.
Lukt deze aanpak niet, dan zit er vaak een grotere vetprop of troep in de afvoer opgehoopt. Een methode die dan kan worden toegepast, is gebruikmaken van een trekveer. Dit zijn speciale ijzeren draden die in de toiletopening of afvoerbuis geduwd kunnen worden en waarmee de verstopping los kan worden getrokken. Werkt deze methode van rioolontstopping niet afdoende, dan is er nog de mogelijkheid om chemische middelen toe te passen, die vetklompen oplossen. Dit wordt door experts echter afgeraden, omdat chemische middelen tot luchtwegklachten kunnen leiden en vanwege de milieuvervuilende ingrediënten van dit soort middelen.

Wanneer moet je een professional laten komen voor het ontstoppen van het riool?

Werkt geen van de genoemde oplossingen in jouw situatie? Dan kun je het beste een erkend ontstoppingsbedrijf bellen voor hulp. Zij kunnen met detectiesystemen, zoals geurdetectie en rioolcamera's, exact zien wat het probleem is en dit blijvend voor je oplossen. Je weet dan in elk geval zeker dat je definitief van de verstopping(en) af bent!

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Rions Riooltechniek.


Delen